fredag 5 december 2008

Riksdaler är inte konung

Gick och funderade på väg ned till tåget nu på morgonen. Jag kom att tänka på en gästföreläsning vi hade för många år sedan när jag pluggade ekonomi i Linköping. En herre från Riksbanken hade tagit sig ned till de östgötska slätterna för att berätta för oss hur det stod till med räntor och andra monetära issues.

Han höll låda ganska länge och talade så där statstjänstemanna sävligt och entonigt så det var ärligt talat inte så mycket som fastnade men en sak kommer jag ihåg. Han berättade nämligen hur det var ställt med våra sedlar och mynt. Hur lång tid tror ni att en genomsnittlig tjuga har? frågade han oss. Två år var det en som gissade. Men det var fel. Tydligen håller en Selma inte längre än fyra månade, max. Tjugolappen är vår dyraste sedel och Riksbanken går back på den så det visslar. Den infördes, om jag inte minns fel, som en temporär lösning på något problem men blev så populär att den inte gick att avskaffa. Problemet med tjugolappen är att den är värd just 20 kr vilket är alldeles för lite för en sedel. Vi är oförsiktiga med den. På sommaren köps det glass på diverse badstränder och då hanteras sedlarna av fuktiga fingrar eller så har de legat intill en våt handduk. På vintern stoppas den ned i fickor tillsammans med annat skrot som nycklar och snorpapper (han sa faktiskt så!). 

Kan ni tänka er något så äckligt? En tjugolapp med snor på. Yuck! Jag bestämde mig ganska rakt av där jag halkade runt över isen halvvägs till stationen att jag från och med nu aldrig tänker hantera denna sedel igen. Aldrig.

4 kommentarer:

  1. Infördes inte 20-lappen när 50-lappen avskaffades? Sedan blev det ju en väldans kallabalik och de var tvugna att införa 50-lappen igen men...

    20an har ju iaf blivit mindre i storlek? Är den då billigare att producera osv...??

    SvaraRadera
  2. Snackas det inte om att införa 200-lappen nu? dett är iaf ett rykte jag har hört...
    Annika

    SvaraRadera
  3. 200-lappen hade ju varit ballt. Har funnits i Norge länge. Där har man också mynt som är värda 20 spänn. De är rätt bra. Om man nu måste ha med kontanter att göra that is...

    SvaraRadera
  4. Jaha, ja Norge är ju coola har man ju hört..:P
    Det onödigaste vi har i sverige i dag måste ju ändå vara 50-öringen. den är såååååå onödig! men man vill ändå inte slänga bort den...för om den får en kompis så har man ju en hela krona i plånkan, och det är ju alltid trevligt ;)
    Annika

    SvaraRadera