torsdag 4 december 2008

Räntechock och kontanthantering

Skojar ni eller? Riksbanken sänkte räntan med 1,75 procentenheter och räntan är därmed nere på 2 %. Jag och Kärleken låg och diskuterade igår innan vi somnade och vi trodde inte att de skulle sänka med en procentenhet ens. Tji fick vi! (Grafiken har jag lånat från DNs nätupplaga)

Det var egentligen inte det jag hade tänkt avhandla nu. Jag har ju inte haft möjlighet att köpa så mycket med mitt kort de senaste dagarna. När man sitter på ett kontor dagarna i ända och endast kommer i kontakt med omvärlden genom tunnelbanor och tåg så är shoppingmöjligheterna begränsade. Dock hade jag tänkt julhandla på lördag. Då ska kortet och jag ut på äventyr!

Sidetrack igen. Jag ville prata om ett kontantlöst samhälle. Inför den här tävlingen fick jag och de andra bloggarna lite inspirationsmaterial. Bland annat ett argt inlägg från Björn Ulvaeus vars son hade haft inbrott. Han hävdade att om vi inte hade kontanter skulle den svarta marknaden dö. Fast han sa det på ett mycket mer utsvävande sätt förstås. Det var kokainhandlare hit och hälare dit och så något om Armanibyxor i Colombia. Det kändes inte helt genomtänkt. 

Men låt oss göra ett tankeexperiment: vad skulle det innebära för brottsligheten med ett kontantfritt samhälle. Först skulle alla, alla transaktioner som görs synas. För dem som inte har något att dölja blir det inga problem, för dem som inte har helt rent mjöl i sin påse blir det lite tungt och för dem som inte vill synas blir det ett irritationsmoment. Jag tror att om vi kapar kontanterna så ökar antalet så kallade målvakterna. En målvakt är en person som, för en nätt summa pengar, sätter sitt namn på handlingar. Det kan röra sig om att teckna diverse avtal, stå som ägare för företag eller liknande. Det kommer i sin tur leda till att kronofogden får fler folk i sina register. 

Kommer inbrotten att minska? Nej, jag tror inte det. Istället för att varorna säljs kontant åker de bara ut på auktionssiter som Tradera och andra aktörer som erbjuder sig att vara mellanhand. Kriminaliteten flyttar ut på Internet och bedrägerier över nätet där brottslingen kan sitta bekvämt hemma på kammaren eller på en strand på Tahiti kommer att öka.

Det positiva jag kan se är att ett samhälle utan kontanter försvårar försäljningen av droger. Dock är brottslingar det mest kreativa skrå som finns, så en lösning på det problemet kommer utan tvekan. En annan positiv fördel är att rånrisken minskar. Finns det inga snabba pengar att komma över så finns det ingen anledning att vifta med kniv eller pistol i ansiktet på folk. Tobaksvaror och andra förnödenheter kommer ju alltid vara hett byte ändå. 

Det här tror jag. Vad tror ni händer utan kontanter? 

Illustrationen ovan har jag lånat från en blogg som heter jacobstallhammar.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar